Om livet på gården......

Natt i fårhuset

Klockan närmar sej tre på natten och ute är det gnistrande kallt och månsken. Jag snubblar ner till fårhuset, halvsovande i nattlinne och skoteroverall. Vi har precis börjat på 6 veckors intensivt lammvakande. Allt är annorlunda på natten, kylan biter och det är bedövande vackert, nästan lika ljust som på dagen. Kvisthålen i skjutportarna påminner om Karlavagnen när ljuset silar ut genom dem.

Där inne ligger fåren som stenar i halmen och sover. De är så vana vid våra nattliga besök så de reagerar inte ens när jag kommer. Det är så tyst........ lite tuggande, ett litet lammbä. Och något annat också, ett mjukt hummande läte, och där mitt i halmen ligger ett litet helt nyfött, rykande litet lamm och blir tvättat av mamma. Ett till är på väg så jag stannar och vaktar. Allt går bra den här gången. Det är ett sånt under. Slemmiga, våta och blodiga ploppar de ut till en obarmhärtig kyla. Nästan 40 graders skillnad på ingen tid alls. Men det dröjer inte många minuter förren de bägge är på benen och hungriga börjar treva efter mammas spenar. När de väl fått råmjölk i sej klarar de flesta kylan bra. Jag hjälper henne att gnugga dem torra och tar in dem i en egen box med värmelampa där de får vara ifred och lära känna varann. Tänk att få vara med om det här, jag är ändå ganska lyckligt lottad. Kanske jag borde bjuda hit japanska turister på "lammvakssafarie". Man hade nog tjänat mer pengar på fåren då. Men vid närmare eftertanke så låter jag nog bli. Det här är nåt som ska upplevas i ensamhet, det är då det blir magiskt. Ganska kletig av slem och fostervatten lommar jag in igen, nästan en timme har hunnit gå men jag hinner krypa ner och sova en stund innan det är dags för nästa koll igen. Allt är lungt när jag går därifrån bara den lilla nya familjen, jag och tomten är vaken.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Nina | Svar 13.12.2013 23.17

precis så är det! så vackert skrivet :)
och helt rätt att det ska upplevas i ensamhet

Maja | Svar 10.10.2013 22.48

Du skriver så vackert. :) kommer återkomma hit till din sida igen. Kan inte låta bli till att bjuda in dig till min http://majaslantgard.blogspot.se/

Anita | Svar 21.09.2012 11.09

Känns som om man skulle vilja vara med. Jag börjar tänka tillbaka på en julaftonsnatt , då min svärfar och jag satt i stallet och hjälpte en ko föda.

Pia | Svar 12.02.2012 22.51

Tack för att du delar med dig av dessa magiska ögonblick till oss. Japp, du ÄR en underbar människa. Och du HAR helande krafter, så är det bara! Kram!

Petra Rask | Svar 12.02.2012 21.48

Underbart skrivet, ser detta framför mej. Du är en underbar människa Karin <3

britt karlsson | Svar 12.02.2012 15.55

Fint skrivet om hur vackert det är på natten.....Häromkvällen när jag körde hem från jobbet var fullmånen enorm,gnistrande stjärnor och isen blänkte.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

12.11 | 06:55

Hej
Tusen tack.
Decemberäventyret hittar du bland annat på adlibris, bara sök på namnet eller på Karin Linderoth. Ha en riktigt fin höst
Varma hälsningar Karin

...
10.11 | 19:35

Jättefina bilder, köpte julkort på julmarknaden i Huseby och där hade du en bok som du sa man kan köpa på nätet. Jag hittar inte den, handlar om olika landskap.

...
12.04 | 12:59

hej!
Går tyvärr inte att få upp denna sida för att beställa boken.
Hälsningar
Jan Jeppsson

...
31.03 | 16:03

Jättefin hemsida. Trevligt skriven och underbara bilder.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS